المرجع التعليمي

كم اسبوع بالسنة الميلادية والهجرية 2025

inhoudsopgave

Hoeveel weken zijn er in het Gregoriaanse en Hijri-jaar? Het Gregoriaanse jaar en het Hijri-jaar worden gebruikt bij dateringen, en er is een groep landen die de Gregoriaanse datum of wat de zonnedatum wordt genoemd als basisdatum gebruiken. Er zijn ook andere landen die de Hijri-datum of de maandatum gebruiken , en elk van de twee datums heeft gevolgen voor de maanden en weken erin. En door Referentiesite We zullen leren over het aantal weken in zowel het Gregoriaanse jaar als het Hijri-jaar.

Hoeveel weken zijn er in het Gregoriaanse en Hijri-jaar?

Veel volkeren hebben hun eigen kalenders aangenomen, zoals de Egyptische kalender, de Syrische kalender, de Perzische kalender, de Baha’i-kalender, de Libische Jamahiriya-kalender, de Hebreeuwse kalender, naast de Romeinse kalender. Hoewel deze kalenders qua kenmerken van elkaar verschillen, kunnen ze in twee hoofdtypen worden verdeeld: de zonnekalender, die gebaseerd is op de rotatie van de aarde rond de zon en de Gregoriaanse kalender wordt genoemd, en de maankalender, die is gebaseerd op de rotatie van de maan rond de aarde en wordt de Hijri-kalender genoemd. Het aantal weken in elke kalender varieert als volgt:

  • Aantal weken in het kalenderjaar: Het aantal weken in het Gregoriaanse jaar bedraagt ​​ongeveer tweeënvijftig weken (52 weken) en één dag, en deze weken zijn, net als bij een normaal jaar, verdeeld over twaalf maanden. Wat een schrikkeljaar betreft, het bevat (52 weken) en twee dagen.
  • Aantal weken in het Hijri-jaar: Het aantal weken in het Hijri-jaar bedraagt ​​ongeveer 51 weken. Het Hijri-jaar omvat twaalf maanden, waarvan sommige negenentwintig dagen hebben en andere dertig dagen. Daarom is het gemiddelde totale aantal dagen in het Hijri-jaar 354 dagen, wat betekent dat er een verschil is tussen dit jaar en het Gregoriaanse jaar van ongeveer 11 dagen.

Gregoriaans jaar

Het Gregoriaanse jaar wordt beschouwd als een zonnejaar en het aantal dagen bedraagt ​​365, en soms is het 366 in een schrikkeljaar. De Gregoriaanse kalender is de wereldwijd gebruikte kalender. Deze naam werd aan de Gregoriaanse kalender gegeven met verwijzing naar de geboorte van Jezus Christus, vrede zij met hem. Deze kalender werd ook wel de “Gregoriaanse” kalender genoemd, verwijzend naar paus Gregorius de Dertiende Paus in Rome. Paus Gregorius wordt ook beschouwd als degene die de Griekse kalender heeft aangepast, zodat het de kalender werd die we momenteel gebruiken.(1)

Hoe de weken van het kalenderjaar te berekenen

Het aantal weken dat een kalenderjaar omvat, kan als volgt worden berekend:

  • In een normaal jaar: Het Gregoriaanse jaar bestaat uit 365 dagen. Een week bestaat uit 7 dagen. Het aantal dagen in het kalenderjaar wordt als volgt gedeeld door het aantal dagen in de week: 365 dagen ÷ 7 dagen = 52.143 weken. Het aantal weken in het kalenderjaar is dus 52 weken en één dag.
  • In schrikkeljaar: Een schrikkeljaar bestaat uit 366 dagen. Een week bestaat uit 7 dagen. Het aantal dagen in een schrikkeljaar wordt als volgt gedeeld door het aantal dagen in de week: 366 dagen ÷ 7 dagen = 52.268 weken. Het aantal weken in een schrikkeljaar is dus 52 weken en twee dagen.

Gregoriaanse kalendermaandvolgordetabel

Hieronder zullen we de maanden van het Gregoriaanse jaar verduidelijken, zoals weergegeven in de volgende tabel:

Bestelling van de maandNaam van de maand in het ArabischNaam van de maand in het EngelsAantal dagen in de maand
De eerste maandJanuari JanuariEenendertig dagen
De tweede maandFebruariFebruariAchtentwintig of negenentwintig dagen
De derde maandMaartMaartEenendertig dagen
Vierde maandapril aprilDertig dagen
De vijfde maandKunnenKunnenEenendertig dagen
Zesde maandjunijuniDertig dagen
De zevende maandjulijuliEenendertig dagen
De achtste maandpa augustusEenendertig dagen
De negende maandseptember septemberDertig dagen
De tiende maandoktoberoktoberEenendertig dagen
De elfde maandNovemberNovemberDertig dagen
De twaalfde maandDecemberDecemberEenendertig dagen

Redenen om de Gregoriaanse maanden bij hun naam te noemen

De Gregoriaanse kalender wordt beschouwd als een mondiale kalender en gaat terug tot de verheerlijking van de zonnegeschiedenis van twaalf legendarische Romeinse goden, en tot de verheerlijking van twee grote Romeinse leiders, Julius Caesar en Augustus. Hieronder volgen de redenen om elke maand van het kalenderjaar een naam te geven:

  • Januaripoorten en begin: Januari is vernoemd naar ‘Janus’, de Romeinse en Griekse god van de poorten en het begin van de tijd, en is afgeleid van de Latijnse naam Linarius, de naam van de Romeinse god ‘Janus’, de god van de zon en bewaker van de hemel. poorten van de hemel.
  • Februari is de maand waarin de zuivering wordt gevierd: Het werd februari genoemd, naar het woord ‘febra’, wat zuivering betekent in het Latijn. In deze maand vierden de Romeinen de feesten van zuivering. Mensen wasten en maakten zichzelf schoon tijdens religieuze rituelen , en voor de Romeinen was het vaak de vijftiende dag.
  • Mars of Maritius, de mascotte en god van de oorlog: Van Mars, de Romeinse god van de oorlog, Maritius, werd aangenomen dat hij geluk bracht bij het starten van oorlogen, en de Romeinen begonnen samen met hem het zonnejaar.
  • April-godin van de bloei: De naam April is afgeleid van het woord “avril” en de Latijnse naam “aprilis”. Dit komt ofwel van het woord ‘aperire’, wat bloeien betekent, verwijzend naar de manifestaties van de lente die in deze maand verschijnen, of van het Etruskische woord aperu, wat de godin van de liefde betekent, Aphrodite, de godin van de liefde, seks, schoonheid. en voortplanting.
  • May of Maya symbool van eer en eerbied: Het is de naam van de “vrouwelijke godheid” van de Romeinen “Maya” en de moeder van God Mercurius, waar de naar hem genoemde planeet deze maand duidelijk zichtbaar is aan de hemel. De naam van deze maand kwam van de naam van de godin Maya, een symbool van eer en prestige, en volgens sommigen van volwassenheid, vruchtbaarheid en eerbied, dat identiek was aan de godin. Het Romeinse vruchtbaarheidsfeest ‘Bona Deia’ werd in dezelfde maand gevierd.
  • Juni en het vieren van jeugdvakanties: Er wordt gezegd dat het teruggaat naar het woord ‘jonious’, wat jeugd betekent in het Latijn, omdat het de feestdagen van de jeugd viert. Er wordt gezegd dat het is afgeleid van de naam van de godin ‘Juni’, de godin van de maan en vrouw van Jupiter Er is een ander gezegde dat stelt dat deze maand vernoemd is naar de Romeinse god Juno, de vrouw van Jupiter.
  • Juli ter ere van Julius Caesar: Juli, genoemd naar de Romeinse keizer Julius Caesar. Daarvoor heette het Quintilis, wat de vijfde maand in de eerste kalender betekent, waar het getal vijf wordt uitgesproken als ‘quinque’ werd geboren.
  • Augustus, ter ere van de eerste Romeinse keizer: Vernoemd naar de Romeinse keizer Augustus, de geadopteerde zoon van Julius Caesar, en keizer Catavius ​​Augustus was degene die Rome transformeerde van een republiek naar een imperium.
  • September is de zevende maand in het Latijn: De bron van de naam gaat terug naar de Latijnse taal en betekent ‘zevende maand’, van septem, wat het getal zeven betekent, wat de volgorde ervan was onder de Romeinen.
  • Oktober en het getal acht: De naam komt van het Latijnse ‘octo’, wat het getal acht betekent, omdat de oude Romeinen de maanden van het jaar telden vanaf maart voordat ze de maanden januari en februari aan de Gregoriaanse kalender toevoegden.
  • November en het getal negen: De naam gaat terug naar het Latijnse woord ‘novem’, wat het getal negen betekent, wat de negende maand van ‘nova’ betekent, wat de volgorde ervan was onder de Romeinen.
  • December en het getal tien: December is afgeleid van ‘deca’, wat het getal tien betekent, wat de rangorde onder de Romeinen is.

Hijri jaar

Het Hijri-jaar, ook wel het maanjaar genoemd, betekent de tijdsperiode die de maan nodig heeft om rond de aarde te draaien, twaalf volledige omwentelingen. Elke omwenteling vertegenwoordigt één maand, wat betekent dat het maanjaar twaalf maanden bedraagt, met de lengte ervan van één maand, variërend van negenentwintig tot dertig dagen. De Hijri-kalender begon te tellen vanaf de eerste maand van Muharram van het jaar van de migratie van de Boodschapper – moge God hem zegenen en vrede schenken – van Mekka naar Medina, en daarom werd het het Hijri-jaar genoemd. Vanwege het verband met het incident van de migratie van de Boodschapper – moge God hem zegenen en vrede schenken -.

Zie ook: Datum converteren van Hijri naar Gregoriaans

Hoe de weken van het Hijri-jaar te berekenen

Het aantal weken dat het Hijri-jaar omvat, kan als volgt worden berekend: Het Hijri-jaar bestaat uit 354 dagen. Een week bestaat uit 7 dagen. Het aantal dagen in het Hijri-jaar wordt als volgt gedeeld door het aantal dagen in de week: 345 dagen ÷ 7 dagen = 50,57 weken. Het aantal weken in het Hijri-jaar is dus 51 weken.

Hijri kalendermaand besteltabel

Het Hijri-jaar bestaat uit (12) Hijri- of maanmaanden, omdat het afhankelijk is van de maan om de data van de maanden te berekenen. Deze maanden komen in de volgorde die we in de volgende tabel zullen verduidelijken:

De Hijri-maand in cijfers rangschikken Naam van de maand
De eerste maandDe maand Muharram
De tweede maandDe maand Safar
De derde maandDe maand Rabi` al-Awwal
De vierde maandDe maand van Rabi’ al-Akhir
De vijfde maandDe maand van Jumada al-Awwal
Zesde maandDe maand Jumada al-Akhirah
De zevende maandDe maand Rajab
De achtste maandDe maand Shaaban
De negende maandRamadan
De tiende maandDe maand Shawwal
De elfde maandDe maand Dhul-Qi’dah
De twaalfde maandDe maand van Dhu al-Hijjah

Redenen om de Hijri-maanden bij hun naam te noemen

De naamgeving van de Hijri-maanden gaat terug tot het pre-islamitische tijdperk, vooral 150 jaar vóór de missie van de Profeet, toen de Arabieren destijds een ontmoeting hadden met “Kallab ibn Murrah”, de grootvader van de Profeet, moge God hem zegenen en hem schenken. vrede, tijdens het hadjseizoen en vroeg de stamleiders om overeenstemming te bereiken over de namen voor de maanden. Omdat hun namen van stam tot stam verschilden. Ze kwamen overeen om elke maand een naam te geven

  • Muharram: Het kreeg deze naam omdat het een heilige maand is, en een van de vier heilige maanden, waarin het voor moslims niet is toegestaan ​​om te vechten.
  • Safar-maand: Het werd zo genoemd omdat de huizen van de Arabieren tijdens deze periode geel kleurden, dat wil zeggen leeg waren van hun mensen, omdat ze na het einde van de heilige maanden op zoek gingen naar voedsel en levensonderhoud, net zoals ze vroeger naar India reisden. ontsnappen aan de zomerhitte.
  • Rabi’ al-Awwal en Rabi’ al-Thani: Ze kregen deze naam omdat ze in het voorjaar werden genoemd
  • Eerste levenloze object en tweede levenloze object: Ze kregen deze naam omdat ze werden genoemd in het winterseizoen, wanneer het water bevriest.
  • Rajab-maand: Deze naam werd hem gegeven omdat het grootheid betekent, en het was een van de maanden waarin vechten verboden was.
  • Shaaban: Deze maand kreeg die naam omdat moslims in deze maand zich verspreiden in stammen voor oorlog en gevechten na de heilige maanden Muharram en Rajab.
  • Ramadan: Het wordt beschouwd als een van de grootste maanden van het Hijri-jaar omdat de Heilige Koran erin werd geopenbaard, en moslims vasten en dichter bij de Almachtige God komen warme periode.
  • Shawwal: Het is de gezegende maand Eid al-Fitr, waarin kamelen verlamd raken, wat betekent dat hun melk afneemt en opdroogt, vandaar de naam.
  • Dhul-Qi’dah: Het kreeg die naam omdat moslims daar verblijven om reizen en overvallen te vermijden, en het is een van de heilige maanden.
  • Dhu al-Hijjah: Het is de laatste maand van het Hijri-jaar en bevat de dag van Arafah en Eid al-Adha. Het werd zo genoemd omdat het het Hajj-seizoen is en moslims naar het koninkrijk Saoedi-Arabië gaan, op weg naar het Heilige Huis van God.

Het verschil tussen het Gregoriaanse en Hijri-jaar

Het Gregoriaanse jaar verschilt op een aantal punten van het Hijri-jaar, en het volgende is een verklaring van de verschillen tussen het Gregoriaanse en Hijri-jaar:

  • Wat betreft de reden voor de naam: De reden voor het benoemen van elk jaar is te wijten aan de volgende redenen:
    • De reden voor het benoemen van het Gregoriaanse jaar is te danken aan de Gregoriaanse kalender, die bekend staat als de Gregoriaanse kalender, die in 1582 na Christus door paus Gregorius XIII werd voorgesteld in zijn verlangen om de Juliaanse kalender te hervormen.
    • Terwijl de reden om het Hijri-jaar de Hijri-kalender te noemen, ook wel bekend als de islamitische kalender, te wijten is aan de migratie van de profeet Mohammed – moge God hem zegenen en vrede schenken – van Mekka naar Medina.
  • Wat betreft het aannemen van de kalender: Het Hijri-jaar verschilt als volgt van het Gregoriaanse jaar in termen van de landen die het hebben aangenomen:
    • De adoptie van de Gregoriaanse kalender begon in 1582 na Christus door de meerderheid van de katholieke landen in Europa, hoewel deze aanvankelijk werd afgewezen door protestantse en oosters-orthodoxe landen, maar na verloop van tijd werd deze door de meerderheid van de landen in de wereld overgenomen.
    • Wat betreft de Hijri-kalender, ook wel bekend als de maankalender, de berekening ervan is gebaseerd op astronomische observatie van de fasen van de opkomende maan en de toestand van de halve maan, kort na zonsondergang de tweede kalief Omar bin Al-Khattab moge God tevreden met hem zijn in het jaar 638 na Christus, wat overeenkomt met het jaar 16 voor de Hijra, wat betekent dat de geschiedenis van de Hijri begon vanaf de gebeurtenis van de migratie van de Boodschapper, vrede en zegeningen zij met hem, naar Medina.
  • In termen van het aantal maanden en dagen: De lengte van het Hijri- en Gregoriaanse jaar varieert afhankelijk van het aantal maanden en dagen:
    • Waar het Gregoriaanse jaar uit 12 maanden bestaat, en 365 dagen in dagen.
    • Op dezelfde manier bestaat het Hijri-jaar uit 12 maanden, terwijl het verschilt in het aantal dagen, namelijk 354 dagen.
  • In termen van de namen van de maanden en hun volgorde: Elk jaar begint met een andere maand dan de volgende, als volgt:
    • De maanden van het kalenderjaar beginnen met januari en eindigen met december.
    • Terwijl de maanden van het Hijri-jaar beginnen vanaf de maand Muharram en eindigen met de maand Dhu al-Hijjah.

Met deze hoeveelheid informatie hebben we het artikel van vandaag, getiteld Hoeveel weken zijn er in het Gregoriaanse en Hijri-jaar? We spraken over de Gregoriaanse en Hijri-kalenders. We noemden ook de maanden van de twee kalenders, in volgorde, en de reden waarom elke maand bij zijn naam werd genoemd. Aan het einde van ons artikel noemden we het verschil tussen het Gregoriaanse jaar en het Hijri-jaar.

السابق
معدن نادر قابل للقص والصقل 2025
التالي
موعد يوم تيدي العالمي 2025 teddy day 2025

اترك تعليقاً