المرجع التعليمي

خطوات المنهج التجريبي في البحث العلمي 2025

inhoudsopgave

Stappen van de experimentele methode Dat wordt beschouwd als het middelpunt van de aandacht van een groep onderzoekers die gespecialiseerd zijn in een grote groep natuur- of sociale wetenschappen, en experimenten en de correctie van fouten die daarmee gepaard gaan, staan ​​voorop in de methoden die mensen al sinds de oudheid in het algemeen gebruiken. en het is dichter bij het bereiken van zekerheid en logica dan andere middelen, dus je ziet de waarheid in abstracto voor je ogen. In het volgende artikel over Referentiesite We leren over de betekenis van de experimentele methode en geven de belangrijkste informatie erover.

Wat is de experimentele methode?

De experimentele methode is een van de onderscheidende wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Het is een van de beste en meest prominente van deze methodenDe experimentele aanpak is gebaseerd op het bepalen van de aanpak die moet worden gevolgd bij het bestuderen van variabelen en controles in overeenstemming met de omstandigheden die het fenomeen definiëren dat de onderzoeker bestudeert.

De experimentele methode helpt de onderzoeker alle veranderingen te zien die het gevolg zijn van dat fenomeen. De experimentele methode is afhankelijk van ervaring, en daardoor kan de onderzoeker een specifiek fenomeen bewijzen, maar hij moet rekening houden met de beschikbaarheid van omstandigheden die het experiment succesvol maken. Experimenteel onderzoek wordt gebruikt om causale relaties te bestuderen. Waar een of meer onafhankelijke variabelen worden behandeld om het effect ervan op een of meer afhankelijke variabelen te meten. Een voorbeeld hiervan is het fenomeen bliksem en de menselijke observatie ervan, en in toekomstige stadia werd dit gebruikt om elektrische energie op te wekken in veel landen, waar dit fenomeen wijdverspreid is, en andere verschijnselen die het menselijk denken bezighielden, of ze nu verband hielden met toegepaste of sociale wetenschappen, en vervolgens analyseerden ze dit geval via de experimentele methode.

Het belang van de experimentele methode

De experimentele methode is van groot belang in wetenschappelijk onderzoek, en we zullen er hieronder enkele noemen:

  • Hij verduidelijkt de kenmerken van het wetenschappelijke experiment, waarbij hij vertrouwt op nauwkeurige observatie en experimenten.
  • Het stelt de onderzoeker in staat de juiste resultaten te zien en de noodzakelijke wetten te kennen om de juiste methoden te kennen die de onderzoeker helpen het verste punt te bereiken in het werken met het fenomeen.
  • De experimentele methode is geschikt voor toegepaste wetenschappen, vanwege het vermogen om de relatie tussen verschillende verschijnselen bloot te leggen, en daardoor kan de onderzoeker alle hypothesen die hij stelt verifiëren.
  • Door de experimenten die de onderzoeker uitvoert, kan hij tot een oplossing komen voor de problemen waarmee hij wordt geconfronteerd.
  • De experimentele methode zorgt ervoor dat de onderzoeker alle basisvariabelen en factoren controleert die tot het optreden van het fenomeen leiden, met uitzondering van slechts één variabele.
  • De experimentele methode helpt de onderzoeker om absoluut zeker te zijn van het effect dat de oorzaak heeft op het resultaat.

Zie ook: De aanwezigheid van een controlemonster bij het uitvoeren van experimenteel onderzoek is niet van belang en maakt geen verschil

Doelstellingen van het experimentele curriculum

De experimentele aanpak streeft naar het bereiken van een reeks doelen, waarvan de belangrijkste en meest prominente zijn:

  • Interpretatie van psychologisch en onderwijskundig onderzoek: De experimentele methode heeft tot doel de hypothesen te verklaren die de onderzoeker verzamelt via de gegevens die hij verzamelt.
  • Voorspelling door experimentele studies: Dit geval is een geavanceerd geval van interpretatie, en dit geval helpt om variabelen samen te controleren voor experimentele studies op verschillende en meerdere niveaus.

Soorten experimenten in de experimentele methode

Er zijn een aantal soorten experimenten in de experimentele methode, en deze typen zijn:

  • Wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke experimenten: Het is een van de belangrijkste soorten experimenten in de experimentele methode. Praktische experimenten worden uitgevoerd in laboratoria en onder speciale omstandigheden die de onderzoeker vooraf voorbereidt. Het wordt gekenmerkt door het gemak van de procedure, de nauwkeurigheid van de resultaten en de mogelijkheid om het te herhalen totdat de nauwkeurigheid ervan is bevestigd. Wat niet-wetenschappelijke experimenten betreft, deze worden buiten het laboratorium uitgevoerd en worden gekenmerkt door het uitvoeren van experimenten op mensen, omdat we ze niet naar het laboratorium kunnen brengen en hun resultaten minder nauwkeurig zijn.
  • Experimenten op één groep, experimenten op meerdere groepen: De onderzoeker voert deze experimenten uit op één groep, bestudeert hun toestand voor en na blootstelling aan de onafhankelijke factor, en noteert de resultaten die uit deze factor voortvloeien.
  • Korte en lange ervaringen: Experimenten kunnen lang duren en veel tijd vergen voordat de resultaten zichtbaar worden, zoals het bestuderen van weersschommelingen in een regio, of ze kunnen kort zijn, waardoor er weinig voorbereidingstijd nodig is en de resultaten snel verschijnen.

Stappen van de experimentele methode in wetenschappelijk onderzoek

Bij de experimentele methode bereikt de wetenschappelijk onderzoeker een reeks resultaten door zijn experimentele bewijsmateriaal te testen, en het experimentele onderzoek wordt onderscheiden volgens een reeks stappen die de stappen van de experimentele methode zijn, die deze onderscheiden van andere onderzoeksmethoden in termen van van kenmerken, en deze stappen zijn als volgt:

Bepaal het onderwerp of probleem van het onderzoek

Het definiëren van het onderwerp of het probleem van het onderzoek staat voorop bij de stappen van de experimentele methode. De onderzoeker definieert het fenomeen in eerste instantie en dit komt duidelijk naar voren in de titel van het wetenschappelijk onderzoek. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden voor de titel ‘Onderzoek naar het effect van het gebruik van de computer op de academische prestaties van tweedejaars basisschoolleerlingen’. dan kan dit via de experimentele methode worden getest.

Het formuleren van de doelstellingen van het onderzoek

Na het kiezen van het onderwerp gaat het onderzoek over naar een tweede stap van de experimentele aanpak, die wordt weergegeven door het bepalen van het doel van het onderzoek. Bijvoorbeeld met betrekking tot het doel van het onderwerp ‘Het effect van het gebruik van de computer op de academische prestaties van tweedejaars basisschoolleerlingen.” Het heeft tot doel het begripsvermogen van studenten te verbeteren en individuele verschillen te verminderen die kunnen ontstaan ​​als gevolg van het gebruik van traditionele onderwijsmethoden.

Een wetenschappelijk onderzoeksmonster kiezen

Het is een onderzoeksmonster voor het onderzochte probleem, en het kan een menselijk monster zijn of iets anders, afhankelijk van de aard van het wetenschappelijk onderzoek, en dit is een van de noodzakelijke stappen van de experimentele methode.

Kies het juiste gereedschap

De onderzoeker kiest het geschikte instrument om het onderzoek uit te voeren, en een van de beste instrumenten die bij de experimentele methode worden gebruikt, is het observatie-instrument. Of dit nu direct of indirect gebeurt.

Het formuleren van onderzoekshypothesen of vragen

Een hypothese wordt gedefinieerd als een gok om een ​​probleem op te lossen; Dit betekent dat het een onzekere oplossing is, en dat hypothesen worden onderverdeeld in gerichte hypothesen en andere die niet gericht zijn. Vragen zijn een onderzoek waarbij de conventionele ondervragingsinstrumenten worden gebruikt. Zoals: hoe, waarom, wat, of, enz., en dit is een van de belangrijke stappen van de experimentele methode. De vraag of hypothese moet twee variabelen bevatten, waarvan er één onafhankelijk is en minstens één afhankelijk, en de onderzoeker bestudeert de omvang van de effecten die optreden op de afhankelijke variabele.

De vraag van de onderzoeker kan bijvoorbeeld als volgt worden geformuleerd:

Is er een effect van het gebruik van computers op de leerprestaties van leerlingen in de tweede klas van de basisschool?

We merken op dat de vorige vraag een onafhankelijke variabele bevat, namelijk computers, en een afhankelijke variabele, namelijk academische prestaties.

Hypotheses statistisch testen

Na het verzamelen van informatie en gegevens met betrekking tot het onderzochte probleem; De onderzoeker codeert de gegevens en extraheert de relaties tussen de variabelen in het licht van conventionele statistische vergelijkingen, zoals het rekenkundig gemiddelde, de standaarddeviatie, het bereik, het gemiddelde, de mediaan, de modus, de regressiecoëfficiënt en de correlatie…. enz.

Zoekresultaten plaatsen

De laatste stap van de experimentele methode is het ontwikkelen van resultaten voor het onderzoek, en dit kan worden gebruikt om het probleem op te lossen en de verkregen resultaten te generaliseren in het bovengenoemde geval van “het bestuderen van het effect van het gebruik van een computer op de academische prestaties van tweedejaarsstudenten. jaar basisschoolleerlingen”, computers kunnen al jaren worden gebruikt. Meerdere onderzoeken als het onderzoek de haalbaarheid hiervan vanuit wetenschappelijk oogpunt aantoont.

Zie ook: Een proefbekwaamheidstest op 100 voor aanvragers

Experimentele methode methoden

De experimentele aanpak is gebaseerd op drie methoden waarover we in de volgende regels zullen leren:

  • Overeenkomst methode: Het is de eerste methode van de experimentele methode en wordt de vergelijkende methode genoemd. Via deze methode wordt een vergelijking gemaakt tussen een groep verschijnselen en factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan ​​van het eerste fenomeen, waarop de onderzoeker zich zou moeten baseren. zijn resultaat op logische en realistische redenen.
  • Verschilmethode: Het is de tweede methode van de experimentele methode, en deze methode is gebaseerd op het maken van een vergelijking tussen twee gevallen die in alle gevallen vergelijkbaar zijn, behalve één geval.
  • Relatieve veranderingsmethode: Het is de derde methode van de experimentele methode. Deze methode zegt dat elke afname of toename van de oorzaak gepaard gaat met een afname of toename van het effect.

Voorbeelden van de experimentele methode in wetenschappelijk onderzoek

In deze paragraaf van dit artikel presenteren we een groep voorbeelden van de experimentele methode in wetenschappelijk onderzoek, en deze voorbeelden omvatten:

  • Wetenschappelijk onderzoek onder medewerkers in een overheidswerkinstelling met als doel de gemiddelde werkprestaties van de medewerkers van de instelling te meten, dus de onafhankelijke variabele is de medewerker en de afhankelijke variabele de prestatie van de medewerker in zijn werk.
  • Het wetenschappelijk onderzoek gericht op kleuters met als doel hun gemiddelde schrijfprestaties en hun vermogen om de vorm van letters te kennen te meten, zodat het kind de onafhankelijke variabele is en zijn schrijfprestaties de afhankelijke variabele.
  • Het wetenschappelijke onderzoek richt zich op basisschoolkinderen om hun motorische prestaties tijdens ochtendsporten te meten, waarbij het kind de onafhankelijke variabele is en de motorische prestaties de afhankelijke variabele.
  • Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op leerlingen van de zevende klas in een van de regio’s om de omvang van hun taalvaardigheid in de Engelse taal te meten, waarbij de leerling van de zevende klas de onafhankelijke variabele is en de taalvaardigheid in de Engelse taal de afhankelijke variabele.

Nadelen van de experimentele methode

Hoewel veel onderzoekers geloven in de kwaliteit van de experimentele methode ten opzichte van andere wetenschappelijke methoden, en in de geschiktheid ervan voor de doelstellingen van de onderzoekers om nauwkeurige resultaten te verkrijgen, zijn er nadelen die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de experimentele methode, waaronder de volgende:

  • De gebruikte tool controleert de resultaten: Een van de nadelen van de experimentele methode is dat de door de onderzoeker bereikte resultaten afhankelijk zijn van de gebruikte instrumenten en mechanismen. Als er bijvoorbeeld onderzoek wordt gedaan naar de omvang van de verspreiding van hepatitis C-virussen in een land, lopen de conclusies uiteen volgens de gebruikte technieken, die van land tot land verschillen, en ook van tijd tot tijd verschillen.
  • Moeilijkheden bij het generaliseren van onderzoeksresultaten: Het experiment omvat meestal een enkele onderzoekssteekproef, en het is moeilijk te generaliseren naar andere soortgelijke onderwerpen, en dit is een van de nadelen van de experimentele aanpak.
  • Er zijn om ethische redenen tekortkomingen in experimenten met menselijke proefpersonen: Er zijn veel experimenten waar wetenschappers om ethische redenen van afblijven, inclusief maar niet beperkt tot wat betreft klonen. zijn experimenten die vernederend zijn voor mensen en in tegenspraak zijn met de ware goddelijke religies.
  • Het niet goed samenwerken van de proefpersonen met de onderzoeker: Het falen van de proefpersonen (de onderzoeksgroep) om goed samen te werken met de onderzoeker en om hun eigen gedrag en houding te veranderen, leidt soms tot negatieve resultaten in de onderzoeksresultaten, en dit wordt beschouwd als een van de negatieve kanten van de experimentele methode.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van het artikel van vandaag, dat de titel droeg Stappen van de experimentele methode, We begonnen het artikel met het definiëren van de experimentele methode en spraken vervolgens geleidelijk over het belang en de doelstellingen van de experimentele methode, en vervolgens benadrukten we de voor- en nadelen van de experimentele methode.

السابق
وش راح يصير في ١٣ اكتوبر 2025
التالي
متى موعد عيد الفطر 2025 في الدنمارك 2025

اترك تعليقاً