المرجع الإسلامي

ما الفرق بين التشهد الأول والتشهد الأخير 2025

inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen de eerste tashahhud en de laatste tashahhud? De moslim moet het verschil kennen tussen de eerste en de laatste Tashahhud, omdat dit verband houdt met het verplichte gebed voor de moslimdienaar, omdat hij de Tashahhud en de formule ervan moet kennen, omdat hij deze in elk verplicht gebed zal reciteren. Het is dus zijn taak. plicht om de regels, voorwaarden en correcte gebedspilaren te leren, zodat zijn gebed correct en aanvaardbaar is Referentiesite We zullen leren over het concept van de eerste en laatste tashahhud, naast het kennen van de belangrijkste verschillen tussen elk van hen. De juiste formule voor de tashahhud en hoe deze te lezen zal ook worden besproken.

Wat is de eerste tashahhud?

Wat wordt bedoeld met de eerste tashahhud is: De smeekbede in het midden van het gebed na de eerste twee rak’ahsHet komt voor wanneer de biddende persoon op de grond zit na het voltooien van de tweede rak’ah, ongeacht of het gebed vier rak’ahs of drie rak’ahs was. Het kreeg deze naam omdat het ook de twee Shahada’s in zijn formule bevat Het is bekend dat er geen eerste getuige is in een gebed dat uit twee rak’ahs bestaat, en dat het niet alleen beperkt is tot de uitspraak van de twee Shahadas, maar dat het een naam is voor de verzameling woorden die door de metgezellen worden verteld. Moge God er blij mee zijn. Moge God hem zegenen en vrede schenken, op gezag van de Boodschapper van God. De jurisprudentiële scholen van Hanafi, Hanbali en Malik erkenden ook dat de eerste tashahhud een gebedsplicht is.

Wat is de laatste tashahhud?

Wat wordt bedoeld met de laatste tashahhud is: De smeekbede die wordt gereciteerd in de laatste rak’ah van het gebedDe laatste tashahhud kan worden gelezen in de tweede rak’ah van het dubbele gebed, zodat deze wordt gelezen aan het einde van de vierde rak’ah in het vier-rak’ah-gebed, dat wil zeggen het middag-, middag- en avondgebed. en de tashahhud en de Abrahamitische gebeden worden erin gereciteerd, naast het feit dat het wordt voorgelezen in de laatste rak’ah van elk gebed, dat wil zeggen aan het einde van de tweede rak’ah wordt ook gelezen aan het einde van de derde rak’ah in het drie-rak’ah-gebed, zoals het Maghrib-gebed. De laatste tashahhud wordt ook beschouwd als een van de pijlers van het gebed, wat betekent dat het zonder dit gebed niet geldig is.(2)

Wat is het verschil tussen de eerste tashahhud en de laatste tashahhud?

De Almachtige God heeft moslims vijf gebeden per dag en nacht opgelegd, omdat Hij deze gebeden pijlers, plichten en Sunnahs heeft gegeven die de moslim moet volgen. Daarom moeten de verschillen tussen de eerste en de laatste Tashahhud bekend zijn, zodat de aanbidder dat kan doen voer het gebed op een correcte manier uit, die als volgt is:(3)

  • Leestijd: De eerste tashahhud wordt geacht te worden gereciteerd tijdens het gebed tijdens de tweede rak’ah van het middag-, middag-, zonsondergang- of avondgebed, terwijl de laatste tashahhud wordt gelezen tijdens de laatste vergadering aan het einde van het gebed, dat wil zeggen: vóór de begroeting en het verlaten van het gebed.
  • Uitspraak over Tashahhud: De eerste tashahhud wordt beschouwd als een van de Sunnahs van het gebed, omdat het opgeven ervan de geldigheid van het gebed niet beïnvloedt. Wat de laatste tashahhud betreft, het is een van de pijlers van het gebed, zonder welke het gebed niet geldig is.
  • Het Abrahamitische gebed lezen: Zodat de tekst van de eerste tashahhud het Abrahamitische gebed bevat. Wat de laatste tashahhud betreft, wordt de tekst van de tashahhud gelezen en daarna het Abrahamitische gebed.

Zie ook: De juiste formule voor de eerste en tweede tashahhud in het gebed

Is de laatste tashahhud een gebedspilaar of een verplichting?

De laatste tashahhud wordt beschouwd als een van de pijlers van het gebed, zodat het gebed zonder deze pilaar niet geldig is voer het uit, anders wordt het gebed ongeldig. De Profeet, moge Gods gebeden en vrede met hem zijn, beval – Dat een persoon zit voor de tashahhud, en het bewijs hiervoor is zijn uitspraak – moge Gods gebeden en vrede met hem zijn -: (Dus als iemand van jullie in gebed zit, laat hem dan zeggen: Gegroet behoort God toe – volgens zijn woorden – de rechtvaardigen, want als hij het zegt, zal elke dienaar van God in de hemel beloond worden. En de aarde is goed, ik verdraag getuig dat er geen god is dan Allah, en ik getuig inderdaad dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is, en dan kiest Hij uit lofprijzing wat Hij maar wil.)(4)(5).

Zie ook: Wat is de eerste tashahhud?

Hoe de tashahhud in gebed te reciteren

Er is een correcte zit voor de tashahhud die werd geciteerd door de Boodschapper van God – moge God hem zegenen en vrede schenken – die bestaat uit de biddende persoon die na het einde van de tweede rak’ah op zijn matras zit en vervolgens de tashahhud reciteert. en het Abrahamitisch gebed, en daarna geeft hij de begroeting als het gebed twee is, maar als het gebed vier of drie is, staat de biddende persoon aan het einde van de eerste tashahhud. Daarna staat hij op om de rest van het gebed te voltooien , en gaat zitten voor de laatste tashahhud, terwijl hij stilstaat, zodat hij zijn rechtervoet opricht en zijn linkervoet onder zijn rechterbeen vandaan haalt, en zijn stoel op de grond laat rusten, hij plaatst ze op de zijne dijen, zijn pink en ringvinger op elkaar klemmend, en wijzend met zijn wijsvinger en deze bewegend tijdens de smeekbede, en de duim en middelvinger zijn verbonden als een ring, met de linkerhand met de vingers uitgestrekt op het puntje van zijn linkerhand dij, en hij reciteert de volledige tashahhud, en vervolgens de salaam.(6)

De formule van de Tashahhud in gebed

Er zijn veel formules voor de tashahhud gerapporteerd door de Boodschapper van God – moge God hem zegenen en vrede schenken. De juiste formule voor zowel de eerste als de laatste tashahhud zal hieronder worden uitgelegd, en elk ervan wordt als volgt weergegeven:

De formule voor de eerste tashahhud

Er zijn verschillende formules voor de eerste Tashahhud die een moslim in zijn gebed moet zeggen, en onder de genoemde formules zijn de volgende:(7)

  • “Gegroet aan God en gebeden en goede dingen. Vrede zij met u, o Profeet, en Gods genade en zegeningen. Vrede zij met ons en met de rechtvaardige dienaren van God. Ik getuig dat er geen god is dan Allah, en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is.”(8).
  • “Gezegende groeten, goede gebeden tot God, vrede zij met jou, o Profeet, en Gods genade en zegeningen. Vrede zij met ons en met de rechtvaardige dienaren van God, getuig dat er geen god is dan God dat Mohammed de boodschapper van God is.”(9).
  • “Groeten De goede dingen Gebeden In godsnaam vrede op jou Oh De Profeet En Gods barmhartigheid en zegeningen, vrede Over ons en over de rechtvaardige dienaren van God getuig ik dat er geen god is dan God, en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is.’(10).

De formule voor de laatste tashahhud

Er is een formule voor de laatste tashahhud die een moslim aan het einde van het gebed moet zeggen, die bestaat uit het lezen van de tekst van de eerste tashahhud en deze vervolgens volgen door tot de Profeet te bidden, wat bekend staat als het Abrahamitische gebed, dat is als volgt:(7)

  • “Gegroet aan God en gebeden en goede dingen. Vrede zij met u, o Profeet, en Gods genade en zegeningen. Vrede zij met ons en met de rechtvaardige dienaren van God. Ik getuig dat er geen god is dan Allah, en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is.”(8).
  • Vervolgens bidt hij voor de Boodschapper (vrede en zegeningen zij met hem) en zegt: “O God, zegen Mohammed en de familie van Mohammed zoals u voor Abraham en de familie van Abraham hebt gebeden. U bent prijzenswaardig en glorieus en de Profeet De familie van Mohammed, net zoals U Abraham en de familie van Abraham zegende. U bent inderdaad prijzenswaardig en glorieus.(11).

Zie ook: Wanneer begint de uitputting van vergeetachtigheid tijdens het gebed?

Beslissing over de eerste en laatste tashahhud

Elk van hen wordt beschouwd als een van de jurisprudentiële uitspraken in de islamitische wet die betrekking hebben op de aanbidding van het gebed. Gebed is een van de belangrijkste daden van aanbidding in de islamitische religie, en daarom moet de moslim de uitspraak over elk van hen kennen. de uitspraak over de eerste tashahhud wordt als verplicht beschouwd, dus als de biddende persoon het opzettelijk verlaat en niet vergeet, leidt dit ertoe dat het gebed ongeldig wordt verklaard zonder dit is het gebed niet compleet.(12)(13)

De uitspraak over iemand die de eerste en laatste tashahhud in het gebed vergeet

Er zijn enkele fatwa’s van religieuze geleerden over het vergeten van de eerste of laatste Tashahhud. Geleerden van doctrines hebben de nobele profetische hadiths over de Boodschapper van God geanalyseerd om tot een uitspraak te komen over welke persoon te doen of hoe te handelen, en ze zijn als volgt. :(14)(15)

  • Uitspraak over het vergeten van de eerste Tashahhud: Wanneer een aanbidder de eerste tashahhud vergeet en opstaat om de tweede rak’ah te bidden, en zich dan het gebed herinnert voordat hij begint te reciteren, moet hij naar eigen goeddunken één keer gaan zitten en de tashahhud uitspreken begint te reciteren, moet hij zijn gebed voltooien en twee rak’ahs ter aarde werpen van vergeetachtigheid na de laatste tashahhud en vóór de begroeting.
  • Uitspraak over het vergeten van de laatste Tashahhud: Als de aanbidder de laatste tashahhud vergeet en de begroetingen uitspreekt en opstaat en het zich herinnert, moet hij teruggaan en gaan zitten, dan de tashahhud en de begroetingen reciteren, en daarna de twee buigingen van vergeetachtigheid uitvoeren lange tijd nadat hij zijn gebed heeft voltooid, moet hij zijn hele gebed herhalen.

Voorwaarden voor de geldigheid van de Tashahhud in gebed

Er zijn enkele voorwaarden waaraan een moslim zich moet houden bij het uitvoeren van de Tashahhud in het gebed, aangezien deze voorwaarden als volgt zijn:(16)

  • De biddende persoon hoort zichzelf wanneer hij de Tashahhud reciteert, of het nu de eerste of de laatste Tashahhud is.
  • De aanbidder moet aandacht besteden aan assimilatie, dat wil zeggen, de assimilatie van de letter “nun” in de letter “lām” wanneer hij zegt dat er geen god is dan God.
  • Het reciteren van de Tashahhud in het Arabisch als hij daartoe in staat en in staat is, en als de buitenlandse biddende persoon hiertoe niet in staat is, moet hij vertalen vanuit de hadith.
  • De biddende persoon zit wanneer hij de Tashahhud zegt, zodat de zittende positie in alle gebedssessies is, behalve tijdens de laatste sessie, waar hij in de vorm van een mutawarak zit.

Zie ook: Wat is de laatste tashahhud?

Hier zijn we tot de conclusie van ons artikel gekomen Wat is het verschil tussen de eerste tashahhud en de laatste tashahhud?, Waarin we het verschil tussen de eerste en de laatste tashahhud uitlegden met bewijs uit de gezegende Sunnah van de Profeet, spraken we ook over de formules van de tashahhud, en noemden we ook de uitspraak over het vergeten ervan, naast het praten over de laatste tashahhud. .

de recensent

  1. almaany.com, Definitie en betekenis van de eerste tashahhud in het uitgebreide woordenboek met betekenissen – een Arabisch-Arabisch woordenboek 04/02/2025
  2. almaany.com, Definitie en betekenis van de laatste tashahhud in het uitgebreide woordenboek met betekenissen – een Arabisch-Arabisch woordenboek 04/02/2025
  3. binbaz.org.sa, De formule van de Tashahhud in gebed 04/02/2025
  4. Sahih Al-Bukhari, Al-Bukhari, Abdullah bin Masoud, 6328, Sahih.
  5. Al-Shanqeeti, Muhammad bin Muhammad Al-Mukhtar, Uitleg van Zad Al-Mustaqni’ door Al-Shanqeeti
  6. saaid.net, Slechts (28) stappen om correct te bidden 04/02/2025
  7. islamqa.info, Formules van de Tashahhud en gebeden voor de Profeet, moge God hem zegenen en hem vrede schenken 04/02/2025
  8. Sahih Al-Bukhari, Al-Bukhari, Abdullah bin Masoud, 7381, Sahih.
  9. Sahih Muslim, Muslim, Abdullah bin Abbas, 403, Sahih.
  10. Sahih Muslim, Muslim, Abu Musa Al-Ash’ari, 404, Sahih.
  11. Sahih Al-Bukhari, Al-Bukhari, Ka’b bin Ujrah, 3370, Sahih.
  12. dorar.net, De eerste vereiste: de uitspraak over het reciteren van de eerste tashahhud en het zitten daarvoor 04/02/2025
  13. dorar.net, De eerste vereiste: de uitspraak over de laatste tashahhud 04/02/2025
  14. binbaz.org.sa, De uitspraak over iemand die de laatste tashahhud in het gebed vergeet 04/02/2025
  15. binbaz.org.sa, De uitspraak over iemand die de eerste tashahhud in het gebed vergeet 04/02/2025
  16. Baeshen, Saeed bin Muhammad Baali (2004), Uitleg van de Hadhrami-inleiding genaamd Bushra Al-Karim, waarin de onderwijskwesties worden uitgelegd
السابق
اول واجب واخر واجب على المسلم 2025
التالي
معلومات عن السحر الاسود – 2025

اترك تعليقاً