المرجع التعليمي

مراحل معالجة مياه الصرف الصحي pdf 2025

inhoudsopgave

Stadia van afvalwaterzuivering pdf Veel landen over de hele wereld zijn begonnen het te gebruiken als alternatief voor zoet water in een aantal interne aangelegenheden, of het nu gaat om de industrie, de landbouw, enz., en in het licht van de crisis van de afnemende hoeveelheid zoet water in een groot aantal landen. In landen over de hele wereld is men begonnen met de behandeling van dit afvalwater, en in de omgeving. In dit artikel zullen we manieren bespreken om dit aan te pakken Referentiesiteis ook te zien De eerste fase van afvalwaterzuivering.

Wat is het afvalwaterzuiveringsproces?

Afvalwaterbehandeling is een proces waarbij verontreinigende stoffen worden verwijderd en verwijderd uit afvalwater, zowel huishoudelijk als industrieel. Tijdens deze behandeling worden een aantal fysische, chemische en biologische processen gebruikt. Om vervuiling te verwijderen en behandeld water te produceren dat veilig genoeg is om in het milieu te worden gepompt, wordt het afval van deze behandeling geproduceerd in de vorm van bijproducten (halfvast afval, slib). Dit wordt rioolslib genoemd deze bijproducten die vrijkomen moeten verder worden verwerkt voordat ze worden verwijderd of in de grond terechtkomen.(1)

Stadia van de afvalwaterzuivering pdf

Afvalwaterzuivering doorloopt drie hoofdfasen voordat het wordt hergebruikt:

  • Een begin- of voorbereidende fase.
  • Secundaire fase.
  • Drievoudige fase.

Door deze drie fasen worden de vaste stoffen gescheiden van het afvalwater, vervolgens worden de in het water opgeloste organische materialen door micro-organismen omgezet in zwevende vaste stoffen, vervolgens worden de biologische vaste stoffen verwijderd, voordat het water wordt gezuiverd door fysische en chemische methoden, voordat het wordt gezuiverd. water wordt gebruikt, kunt u alle fasen in detail leren kennen door op te klikken Stadia van de afvalwaterzuivering pdf.

Zie ook: Gebruik van water in de industrie

De eerste fase van de afvalwaterzuivering

Deze fase wordt ook wel mechanische behandeling genoemd, waarbij onzuiverheden zoals (karton, stoffen, groenten, fruit, enz.) worden verwijderd, naast het verwijderen van materialen die corrosie of verstopping van machines veroorzaken en de bediening en het onderhoud belemmeren door een kamer die bekend staat als de entreekamer of Calming, die de snelheid en druk van het water vermindert, waar het stromingssysteem wordt veranderd van gesloten riolen naar open riolen, waar het water een halve minuut tot een minuut blijft staan, gebeurt via verschillende stappen en interne fasen als volgt:

Liquidatiefase

Deze reis wordt filtratie genoemd omdat deze plaatsvindt in filters, een reeks ijzeren netten die werken om onzuiverheden en grote drijvende materialen in het water op te vangen, of het nu papier, stof, hout, glas, tin, enz. is. Deze filters zijn handmatig of automatisch om te voorkomen dat vaste materialen passeren, om geen schade of storingen aan de behandelingsapparatuur te veroorzaken, en wanneer ze worden verzameld, worden ze verwijderd door ze op te vullen, te drogen of te verbranden.

Zand- en steenverwijderingsfase

Het proces van het verwijderen van zand en stenen is een sedimentatieproces. Na voltooiing van de filtratiefase stroomt het afvalwater door de primaire sedimentatiebassins met een lage snelheid van 30 cm/min. Bij dit proces worden enkele chemicaliën toegevoegd, zoals aluin, ijzerzouten ) om sedimentatie te vergroten; Zwevende materialen zoals (stof, zand, stukken metaal etc.) worden vroegtijdig afgezet. Om schade aan apparatuur en pompen te voorkomen, worden ze op stortplaatsen afgevoerd.

De fase van het verwijderen van oliën en vetten

Nadat het proces van het verwijderen van zand en stenen met behulp van zeven en sedimentatiebassins is voltooid, blijft een deel van deze vaste en vloeibare materialen op het wateroppervlak drijven. Ze moeten worden verwijderd, met name de vloeibare materialen, oliën en vetten. die worden geproduceerd door (restaurants, olie- en gheefabrieken, diervoederfabrieken, visfabrieken en andere). Oliën en vetten worden gescheiden met behulp van bewegende schrapers op het wateroppervlak. Sommige zuiveringsinstallaties gebruiken sedimentatiebassins om oliën en vetten te verwijderen door schrapers aan het wateroppervlak toe te voegen. Materialen met een hoge dichtheid kunnen naar het oppervlak drijven door lucht in het water te pompen, zodat deze materialen met luchtbellen naar het wateroppervlak stijgen, en dit proces wordt flotatie genoemd.

Zie ook: Ik presenteer voorstellen om het milieu te beschermen

Depositiefase

Tijdens de eerste sedimentatiefase wordt het afvalwater in enorme tanks gepompt, ook wel sedimentatietanks genoemd, die groot zijn om vaste en vuile materialen op de bodem te bezinken, en drijvende materialen zoals (vetten, oliën) drijven naar de oppervlakte om te worden geschraapt Het doel van dit eerste proces is om een ​​homogene vloeistof te produceren die kan worden behandeld. Vervolgens worden de vuile materialen op biologische wijze geëxtraheerd om te worden afgevoerd of hergebruikt materialen naar een opening op de bodem van de tank om in verdere fasen te worden behandeld.

De tweede fase is de behandeling van afvalwater

Deze fase wordt de biologische behandelingsfase genoemd van de drie hoofdfasen, de fasen van de afvalwaterzuivering. Deze fase begint na de mechanische behandeling en heeft tot doel de organische materialen af ​​te breken die achterblijven na de mechanische fase, met behulp van ontledermicro-organismen, aangezien deze micro-organismen de rol spelen. speelt een hoofdrol in deze fase, aangezien afvalwater enorme aantallen ziektekiemen, schimmels en andere bevat, die het filtratieproces uitvoeren vanwege hun hoge efficiëntie bij het zuiveren van water. Om dit te laten gebeuren, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan, waarvan de belangrijkste zijn de volgende:

  • Het moet een geschikte temperatuur zijn.
  • Er moeten voldoende hoeveelheden organische stoffen en zouten beschikbaar zijn.
  • Er moet voldoende opgeloste zuurstof in het water aanwezig zijn.
  • Afwezigheid van giftige stoffen voor levende organismen en planten.
  • Zorg voor een neutraal medium in het pH-bereik = 6,5 8.

Tijdens de biologische zuiveringsfase kan afvalwater op meer dan één manier worden behandeld. Daarom moet de geschikte methode worden gekozen op basis van de aard van het klimaat in het zuiveringsgebied, afhankelijk van het afvalwater, de bevolkingsdichtheid, enz.

Grond gebruiken om afvalwater te zuiveren

Deze methode kan worden gebruikt als er grote stukken land ver van de waterbron liggen, en deze methode is het meest geschikt voor derdewereldlanden. Vanwege de lage kosten en het gebruiksgemak, evenals het vermogen om de efficiëntie van de landbouwproductie te verhogen, uit angst voor de mogelijkheid van overdracht van ziekten van afvalwater op mensen en dieren, moeten burgers bij het gebruik van grond op de volgende manieren worden beschermd :

  • Het verwijderen van darmwormeieren door mechanische behandeling, evenals sedimentaire materialen die de poriën van de bodem verstoppen, waterafvoer voorkomen en ervoor zorgen dat insecten zich vermenigvuldigen en onaangename geuren afgeven.
  • Zorg ervoor dat u plantenbarrières plant om de vlucht van muggen en vliegen te belemmeren.
  • De aanwezigheid van vogels die insecten verslinden.
  • Deze gronden weghouden van woongemeenschappen.
  • Je moet uit de buurt blijven van waterbronnen.

Oxidatievijvers gebruiken om water te behandelen

Oxidatievijvers hebben verschillende afmetingen, variërend in diepte van 50 tot 150 cm. In deze vijvers wordt mechanisch behandeld water opgevangen om op natuurlijke wijze te worden behandeld, met behulp van zonlicht en zuurstof, die aërobe bacteriën activeren om organische materialen af ​​te breken vijvers zijn afhankelijk van verschillende factoren, waarvan de meest prominente zijn:

  • Intensiteit van zonnestraling.
  • temperatuur.
  • Windsnelheid.
  • Verdampingssnelheid.
  • De verblijfsduur van water in vijvers.
  • Hoe afvalwater na behandeling afvoeren.

Om deze behandelmethode succesvol te laten zijn, moet met verschillende voorwaarden rekening worden gehouden:

  • Laat anaërobe ontbinding plaatsvinden.
  • Zuurstof verstrekken.
  • Verwijdering van afgezet slib.

Zie ook: Bronnen van zeewatervervuiling

Biofilter

Dit filter lijkt op een toren met muren en een vloer die geen toegang geeft. Het is gevuld met stukjes vulkanisch gesteente of materialen zoals stukjes plastic. Nadat het afvalwater mechanisch is behandeld, wordt het water door buizen geleid die uit de lucht komen midden van het filter, zodat het water in de vorm van een nevel in de lucht wordt verspreid om zuurstof te absorberen en vervolgens op het dak van de toren valt, door het filter aan de onderkant van de toren gaat en na biologische behandeling wordt afgevoerd Deze filters worden van onder naar boven geventileerd door luchtpompen. Biofilters zijn van groot voordeel voor kleine zuiveringsinstallaties, omdat deze methode wordt gekenmerkt door een laag energieverbruik en lage bouw- en onderhoudskosten vermindering van de aanwezigheid van minerale oliën, de neiging tot bevriezen in de winter, de uitstoot van onaangename geuren in de zomer en de verspreiding van de Psichuda-vlieg.

Actief slib

Deze methode zuivert afvalwater op dezelfde manier als natuurlijke waterzuivering, maar deze methode verschilt in de aanwezigheid van micro-organismen in grotere aantallen binnen een kleinere ruimte. Deze organismen hebben dus grotere hoeveelheden opgeloste zuurstof nodig, omdat de organismen de materialen afbreken en transformeren. in stabiele anorganische stoffen, en de verontreinigende stoffen blijven aan het water plakken. De bacteriën vormen kleine sponsachtige stukjes, slurries genaamd, die worden afgezet in de uiteindelijke sedimentatietanks. Deze methode heeft verschillende voordelen, waarvan de meest opvallende zijn:

  • Het effectiviteitspercentage ligt tussen 75-95%.
  • Niet beïnvloed door zomer- of winterhitte.
  • Veroorzaakt geen verspreiding van onaangename geuren.
  • Zorg ervoor dat vliegen zich niet verspreiden.
  • Gemakkelijk te onderhouden.
  • Heeft minder landruimte nodig.

Maar het heeft enkele nadelen, waarvan de meest opvallende zijn:

  • Hoog energieverbruik.
  • Het vereist hoog technisch toezicht.
  • De aanwezigheid van industrieel afval leidt tot exploitatieproblemen.

De derde fase is de behandeling van afvalwater

Dit staat bekend als tertiaire zuivering. Na voltooiing van de eerste en tweede fase van de afvalwaterzuivering blijft een deel van het afval achter (nitraten, zware zouten, moeilijk afbreekbare organische verbindingen, enz.), afhankelijk van de kwaliteit van het afvalwater. Om waterbronnen tegen deze verontreinigende stoffen te beschermen, nemen sommige landen hun toevlucht tot behandeling via de derde fase: Het kiezen van de juiste methode hangt af van het soort materialen of verontreinigende stoffen dat in het water achterblijft, of het nu gaat om het verwijderen van fosfor of het verwijderen van stikstof.

Zie ook: De eerste fase van afvalwaterzuivering

Afvalwaterbronnen

We zullen nu de meest prominente bronnen van afvalwater bespreken die een groot aantal landen graag willen zuiveren om ervan te profiteren, namelijk:

  • Huishoudelijk afvalwater: Het omvat een groot aantal bronnen zoals (toiletten, badkamers, douches, keukens, enz.).
  • Industrieel afvalwater: Het is water dat voortkomt uit industrieel gebruik en het bevat schadelijke chemicaliën, dus het mag niet worden behandeld met huishoudelijk afvalwater.
  • Agrarisch afvalwater: Voortkomend uit diverse agrarische activiteiten zoals (landbouw, veeteelt, etc.).
  • Mengsel van afvalwater en regenwater: Afvalwater omvat afstromend regenwater of oppervlaktewater, staat bekend als gecombineerde rioolsystemen en vereist een uitgebreidere behandeling.

Afvalwater componenten

Nadat we alle informatie met betrekking tot de stadia van de afvalwaterzuivering hebben opgehelderd, praten we over de belangrijkste componenten van afvalwater, die als volgt zijn:

  • Chemische componenten: Het bestaat voor 99% uit water en de resterende 1% bestaat uit organische of anorganische materialen in de vorm van opgeloste en gesuspendeerde materialen.
  • Biologische componenten: Het zijn micro-organismen zoals (schimmels, bacteriën, virussen, microalgen, enz.).

De impact van afvalwater op het milieu

Er zijn veel negatieve effecten veroorzaakt door afvalwater op mens en milieu, met name de volgende:

  • Het veroorzaakt de verspreiding van microben en virussen.
  • Virussen veroorzaken veel ziekten, zoals darmontstekingen en zweren, cholera, tyfus, meningitis, verlamming, diarree, amoebe en andere).
  • Afvalwater verbruikt opgeloste zuurstof in het water, wat de dood van waterorganismen, de verspreiding van waterschimmels en onaangename geuren veroorzaakt.
  • Een onevenwicht in de biodiversiteit.
  • Het veroorzaakt bodemvervuiling wanneer afvalwater lekt en landbouwgronden bereikt.

En ter afsluiting van het artikel Stadia van de afvalwaterzuivering pdf Waarin we spraken over het concept van afvalwaterzuivering, legden we vervolgens de stadia van afvalwaterzuivering in al zijn verschillende fasen uit. Daarna gingen we in op de bronnen van afvalwater en de componenten ervan, en uiteindelijk noemden we de impact ervan op het milieu en mensen.

السابق
الصورة النمطية قد يكتسبها الفرد من المجتمعات أو الإعلام 2025
التالي
مثقال الذهب كم غرام – 2025

اترك تعليقاً