المرجع الأنثوي

كيف تعرف أنك مصاب بالاكتئاب 2025

inhoudsopgave

Hoe weet je dat je een depressie hebt?? of Hoe weet ik of ik een depressie heb?? Ze behoren tot de belangrijkste vragen in de hoofden van mensen die voortdurend verdrietig zijn en psychische problemen hebben die op een depressie duiden. Om hen te helpen de waarheid te achterhalen over de vraag of ze al dan niet een depressie hebben, zullen we dit in dit artikel bespreken Referentiesite Door alles wat met depressie te maken heeft uit te leggen, inclusief oorzaken, symptomen en behandelmethoden, zodat de lezer zichzelf kan behandelen voor een depressie als hij er zeker van is dat hij er daadwerkelijk last van heeft.

Wat is depressie?

Depressie is een psychische aandoening die ervoor zorgt dat de patiënt voortdurend verdrietig is, waardoor hij zijn leven niet normaal kan leiden, geheel of gedeeltelijk. Depressie gaat meestal gepaard met vele andere ziekten, waarvan sommige lichamelijk zijn, zoals verlies van eetlust. drukproblemen en botpijn, en andere zijn van psychologische aard, zoals angst, spanning en het verlangen naar zelfmoord. Depressie verschilt van verdriet doordat verdriet slechts een bepaalde periode duurt en meestal om sterke redenen is, terwijl depressie de patiënt permanent vergezelt. en zonder enige reden.

Zie ook: Wat is depressie, de symptomen ervan en manieren om het te behandelen

Hoe weet je dat je een depressie hebt?

Er zijn veel tekenen waardoor iemand kan weten dat hij aan een depressie lijdt, en deze tekenen zijn:(1)

  • Je waardeloos voelen: Mensen met een depressie hebben vaak een constant gevoel van hopeloosheid en waardeloosheid in het leven. Ze zien geen voordeel voor zichzelf of voor iets om hen heen en hebben altijd het gevoel dat het leven nutteloos en zinloos is.
  • Te veel slapen: Depressieve mensen houden er niet van om wakker te worden omdat het hen dwingt hun voortdurende gevoel van verdriet onder ogen te zien. Daarom proberen ze op alle mogelijke manieren de hele tijd te slapen, en de meesten van hen nemen vaak hun toevlucht tot het nemen van slaappillen en kalmerende medicijnen om kunnen slapen.
  • Concentratieproblemen: Het is voor depressieve mensen erg moeilijk om zich op hun werk of studie te concentreren vanwege de mentale afleiding die zij ervaren als bijwerking van depressie.
  • Verandering van eetlust: Depressie gaat vaak gepaard met veranderingen in de eetlust, zowel toegenomen als verminderd, afhankelijk van de fysieke aard van de depressieve persoon. Bij sommige mensen veroorzaakt depressie verlies van eetlust, en bij anderen veroorzaakt depressie ernstig vraatzuchtig eten.
  • Constante vermoeidheid: Depressie zorgt ervoor dat de depressieve persoon zich voortdurend uitgeput voelt, waardoor hij geen enkel werk kan doen, hoe eenvoudig ook. Zelfs als hij hard voor zichzelf is en welk werk dan ook probeert af te maken, zal uitputting hem ervan weerhouden het werk af te maken en zal hij ervoor zorgen dat hij weggaat voordat hij het afmaakt.
  • Onvermogen om gelukkig te zijn: Een depressief persoon is meestal niet in staat zich gelukkig te voelen, zelfs in de meest vreugdevolle situaties. Hij kan alleen maar verdriet, nutteloosheid en een gebrek aan passie voelen voor de dingen waar hij het meeste van houdt.
  • Je voortdurend hopeloos voelen: Een depressief persoon kan zich niet optimistisch voelen. Hij ziet alleen de slechtst mogelijke mogelijkheden en kan zich niet voorstellen dat er iets goeds in zijn leven zal gebeuren.
  • Fysieke pijn voelen zonder reden: Meestal voelen mensen met een depressie fysieke pijn die geen fysieke oorzaak heeft, zoals hoofdpijn, maagpijn en pijn in de dikke darm. Deze pijn is het resultaat van de slechte psychologische toestand van de depressieve patiënt.
  • rusteloosheid: Een depressieve patiënt slaapt vaak verstoord en op abnormale tijden. Soms slaapt hij heel lang, soms kan hij helemaal niet slapen en heeft hij slaappillen nodig om in slaap te komen.
  • Zelfmoordgedachten: De meeste depressieve patiënten voelen een voortdurend verlangen om zichzelf schade toe te brengen door wonden te veroorzaken, zelfmoord te plegen of op andere manieren.
  • Liefde voor isolatie: Depressieve mensen voelen over het algemeen een verlangen om afstand te nemen van de samenleving en een onvermogen om met anderen om te gaan vanwege de voortdurende droefheid die ze voelen, wat een barrière vormt tussen hen en de normale communicatie met de samenleving.

Soorten depressie

Depressie is niet één type, maar is onderverdeeld in vele typen. De soorten depressie worden bepaald op basis van de ernst, symptomen en vele andere dingen. We leggen de soorten depressie duidelijker uit in de volgende regels:

  • Grote depressie: Een ernstige depressie is een depressie die ervoor zorgt dat de patiënt zich extreem verdrietig en ellendig voelt, tot het punt toe dat hij suïcidale verlangens krijgt en permanent geïsoleerd raakt van de samenleving.
  • Kleine depressie: Een milde depressie is een depressie waarbij de patiënt zich verdrietig voelt en zich wil isoleren van anderen, maar zichzelf geen schade toebrengt en geen suïcidale verlangens voelt. Hij isoleert zichzelf ook niet volledig van de samenleving, maar neigt alleen naar introversie.
  • Manische depressie: Manische depressie is een bipolaire ziekte en drukt een toestand van depressie uit die een persoon treft, waardoor hij psychologisch onstabiel wordt en gemengde gevoelens ervaart, variërend van extreme droefheid tot extreme vreugde, en bij elk daarvan voelt de patiënt suïcidale neigingen en een verlangen om kwaad te doen. zichzelf zonder reden.
  • Postpartumdepressie: Postpartumdepressie is de depressie die moeders voelen na de geboorte van hun kinderen als gevolg van de pijn die ze voelden tijdens de bevalling, hun hormonale onbalans en de druk die op hen wordt uitgeoefend omdat ze voor het kind moeten zorgen ondanks de ernstige fysieke pijn die ze voelen.
  • Psychotische depressie: Psychotische depressie is de depressie die gepaard gaat met psychische aandoeningen zoals paranoia of schizofrenie. Dit type depressie gaat gepaard met hallucinaties en wanen die de patiënt ziet en voelt en die vaak geen onderscheid kan maken tussen deze en de waarheid.

Zie ook: Hoe weet ik of ik een depressie heb?

Symptomen van depressie

Er zijn veel symptomen die een depressie onderscheiden van andere psychische aandoeningen, en deze symptomen zijn:

  • Droefheid: Een depressieve patiënt voelt zich extreem verdrietig en kan zich niet gelukkig voelen, hoe goed zijn leven ook is en hoe gelukkig de situatie waarin hij zich ook bevindt.
  • Lage energie: Alle depressieve patiënten lijden aan een verlies aan passie en weinig energie, waardoor ze geen enkele actie kunnen ondernemen, hoe eenvoudig deze ook is.
  • Negatieve emoties: Depressieve patiënten voelen voortdurend negatieve gevoelens en zijn niet in staat om met de maatschappij en anderen om te gaan vanwege hun verwachting van het ergste in alles wat betreft gebeurtenissen en handelingen van mensen.
  • Fysieke pijn: Depressie zorgt er meestal voor dat de patiënt fysieke pijn voelt als gevolg van zijn slechte psychische toestand en gebrek aan beweging.
  • Zelfhaat: Een depressieve patiënt lijdt gewoonlijk aan een gevoel van zelfhaat als gevolg van zijn verminderde productiviteit, die een gevolg is van zijn energieverlies als gevolg van depressie.
  • Terugtrekking uit sociale activiteiten: Depressiepatiënten voelen zich altijd onwillig om met anderen om te gaan en voelen zich alleen op hun gemak als ze weg zijn van de samenleving en alleen in gesloten ruimtes zitten.

Zie ook: Symptomen van ernstige depressie in detail

Oorzaken van depressie

Er zijn veel redenen die tot een depressie kunnen leiden, en deze redenen zijn:

  • Ernstig trauma: Vaak leiden ernstige schokken die iemand overkomen, zoals verraden worden door iemand uit zijn omgeving, het verliezen van zijn baan of de dood van iemand die hem dierbaar is, tot depressie als gevolg van zijn onvermogen om met de slechte omstandigheden om te gaan. om hem heen.
  • Genetische aanleg: Als er een familielid is dat aan een depressie lijdt, lopen zijn familieleden net als hij vaak risico op een depressie. Als een familielid aan een depressie lijdt, geeft dit aan dat de rest van de gezinsleden er een genetische aanleg voor heeft.
  • Sertonine-tekort: In veel gevallen is depressie te wijten aan een persoon die lijdt aan een tekort aan serotonine, wat de voornaamste oorzaak is van gevoelens van comfort en geluk.
  • Sommige soorten medicijnen gebruiken: Er zijn bepaalde soorten medicijnen die langdurig gebruik tot depressie kunnen leiden, zoals anticonceptiemiddelen, hormonale medicijnen, hypnotica en kalmerende middelen in al hun vormen.
  • Lijdt aan een aantal ziekten: Sommige ziekten, zoals kanker, AIDS of de ziekte van Alzheimer, kunnen tot depressie leiden als gevolg van de slechte psychologische toestand van degenen die eraan lijden.

Het verschil tussen depressie bij vrouwen, mannen en kinderen

Omdat de aard van mannen, vrouwen en kinderen bijna volledig verschilt als gevolg van verschillen in interesses, mentale percepties en dagelijkse plichten, zijn de tekenen van depressie die bij hen kunnen voorkomen meestal ook verschillend. Om dit te verduidelijken, leggen we het verschil uit depressie bij vrouwen, mannen en kinderen in de volgende lijnen:

  • Depressie komt bij vrouwen meestal voor in de vorm van stemmingswisselingen, terwijl het bij mannen voorkomt in de vorm van opeenvolgende driftbuien. Bij kinderen komt depressie voor in de vorm van constant huilen en een verlangen om weg te blijven van sociale interacties en niet te spelen.
  • Depressie treft mannen vaak fysiek doordat ze voortdurend hoofdpijn krijgen. Net als bij vrouwen manifesteert depressie zich fysiek in de vorm van maag- en botpijn, terwijl het bij kinderen voorkomt in de vorm van onvrijwillig gedrag, zoals het onvermogen om het plassen onder controle te houden of voortdurende slapeloosheid. .
  • Depressieve mannen zijn doorgaans meer geneigd zelfmoord te plegen zonder waarschuwing, in tegenstelling tot depressieve vrouwen die eerder geneigd zijn zichzelf te beschadigen en zichzelf wonden toe te brengen, terwijl depressie bij kinderen beperkt blijft tot verminderde activiteit en permanente stilte.

Zie ook: Wat is de midlifecrisis bij mannen?

Mijn ervaring met depressie

Omgaan met een depressie is erg moeilijk, vooral als de patiënt ermee moet omgaan zonder de steun van de mensen om hem heen. Om depressieve patiënten te helpen weten hoe ze er het beste mee om kunnen gaan en er zelfs voor behandeld kunnen worden, vermelden we de ervaring van iemand anders depressieve patiënt bij het wegwerken van de depressie op zijn tong in de volgende regels.

  • Tien jaar geleden werd ik depressief, ook al was mijn leven noch slecht noch goed, maar eerder een normaal leven, maar ik had een genetische aanleg om de ziekte op te lopen, wat gepaard ging met enkele financiële problemen, die leidden tot de symptomen van depressie op een heftige manier in mij verschijnen.
  • Ik begreep niet wat er met mij gebeurde en ik weerstond de negatieve gevoelens die ik aanvankelijk voelde, maar de zaken werden erger en ik begon zelfmoordgedachten te krijgen, en mijn werk werd beïnvloed door mijn frequente afwezigheid als gevolg van mijn verlangen om afstand nemen van de maatschappij.
  • Toen ik merkte hoe mijn professionele en sociale leven was geworden, besefte ik dat ik in groot gevaar verkeerde en besloot ik naar een psychiater te gaan. Ik ging ook daadwerkelijk naar hem toe, en tijdens de eerste sessie werd bij mij een depressie vastgesteld.
  • Nadat bij mij een depressie was vastgesteld, schreef de dokter mij een aantal antidepressiva voor en maakte hij wekelijkse afspraken om hem te bezoeken voor de noodzakelijke gedragstherapie.
  • In eerste instantie geloofde ik niet dat de behandeling zou werken, maar na verloop van tijd besefte ik dat mijn gezondheidstoestand verbeterde en ik begon mijn normale leven weer op te pakken en weer te werken binnen twee maanden nadat ik met de drugs- en gedragstherapie was begonnen.

Hoe kan een depressie worden behandeld?

Over het algemeen is de behandeling van depressie afhankelijk van zowel gedragspsychotherapie als medicamenteuze therapie, en beide genoemde soorten behandelingen kunnen alleen worden verkregen door een beroep te doen op een gespecialiseerde psychiater. Het verdient de voorkeur dat de patiënt zo snel mogelijk medische hulp probeert te krijgen onmiddellijk nadat hij het begin van de symptomen van depressie heeft opgemerkt, zodat hij dit niet doet. Zijn toestand verslechtert in de loop van de tijd, en het is de patiënt ten strengste verboden om zonder recept medicijnen in te nemen die bedoeld zijn om depressie te behandelen, omdat dit een risico kan vormen voor de gezondheid van de patiënt. omdat de medicijnen die bedoeld zijn om depressie te behandelen alleen in specifieke doses en op vaste tijdstippen kunnen worden ingenomen die alleen door de arts worden bepaald, zodat de patiënt niet ziek wordt. Depressie met een psychotische ziekte of zenuwkrampen als bijwerking van verkeerd innemen van medicijnen .

Zie ook: Hoe behandel ik mezelf tegen een depressie?

In dit artikel hebben we het antwoord op een vraag laten zien Hoe weet je dat je een depressie hebt? Om mensen die vermoeden dat ze een depressie hebben, maar er niet zeker van zijn, te helpen weten of ze die wel of niet hebben, hebben we ook de behandeling ervan uitgelegd, zodat de lezer zichzelf voor een depressie kan behandelen als hij er zeker van is dat hij die heeft.

السابق
تجربتي مع تحويل مسار المعدة 2025
التالي
تجربتي مع زراعة الاسنان والفحوصات اللازمة قبل القيام بها 2025

اترك تعليقاً